Двама студенти от ТУ-Варна ще получават стипендия от Siemens България

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Главният изпълнителен директор на „Сименс“ ЕООД д-р инж. Боряна Манолова бе специален гост на откриването на учебната година в Технически университет – Варна. По време на събитието тя обяви и имената на победителите в конкурса за стипендианти по програмата на направление Дигитални индустрии. Стипендиантската програма цели да насърчи високите академични постижения сред студентите на ТУ-Варна.

Главният изпълнителен директор обяви имената на двамата стипендианти на Siemens България.

Стипендиантската програма на направление Дигитални индустрии цели да насърчи високите академични постижения сред студентите на ТУ-Варна.

Кметът на града Иван Портних изрази задоволство, че иновативни компании като Siemens са избрали града за високотехнологичния си бизнес.

“Siemens България и Технически университет-Варна имат дълга история на сътрудничество и взаимно-полезни контакти. Именно това успешно партньорство бе и един от основните мотиви зад решението на Siemens през 2018 г. да открие свой инженерен център във Варна, който се занимава с проектиране и внедряване на иновативни системи за автоматизация и роботизация за автомобилната индустрия”. Това заяви д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на „СименсЕООД, по време на откриването на академичната година в Технически университет-Варна.

Д-р инж. Манолова бе специален гост на събитието, на което присъстваха ректорът проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ръководителят на направление Дигитални индустрии на Siemens България инж. Теодор Маринов, ръководителите на Инженерния хъб на компанията във Варна инж. Бьорн Харт и инж. Николай Архипов, представители на академичното ръководство, преподаватели и студенти. Тя припомни, че вече 16 години в катедра „Автоматизация на производството“ на ТУ-Варна се предлага магистърско обучение по специалността „Siemens PLC технологии за управление“, а през последните години с подкрепата на компанията са оборудвани и 2 модерни лаборатории – по проектиране на системи за автоматизация и по мехатроника.

Ректорът – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, от своя страна подчерта, че за 60 години ТУ – Варна се е утвърдил като съвременен образователен и научен център, като в момента се обучават студенти от 12 държави. „Днес прекрачвате прага на университет с 60-годишна история и традиции – обърна се проф. Вълчев към първокурсниците. – Забавлявайте се, творете и помнете, че образованието е основен двигател на човешката история“.

На откриването бяха обявени и двамата победители в конкурса за стипендианти на Siemens. Марио Маринов и Самуил Димитров са първите възпитаници на ТУ-Варна, които ще получават ежемесечна стипендия за една академична година в рамките на новата стипендианска програма на направление Дигитални индустрии.

Програмата, която стартира тази година в ТУ-Варна, е насочена към студенти от специалностите “Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи” и “Софтуер и интернет технологии”, завършили поне трети курс, които имат желание да се развиват в сферата на автоматизацията и дигитализацията и са постигнали успех от последния семестър най-малко „Много добър 5”. Стипендиантите се определят на конкурсен принцип след предварителна селекция по документи и събеседване с представители на Siemens България.

Стипендията е за срок от 1 академична година, като всяка година ще има нов подбор.

По време на посещението си във Варна представителите на „Сименс“ ЕООД се срещнаха с кмета на града Иван Портних. Те го запознаха подробно с дейността на инженерния хъб и перспективите му за развитие. Кметът Иван Портних изрази задоволство, че иновативни компании като Siemens са избрали Варна, за да развиват високотехнологичния си бизнес. Той подчерта, че наличието на авторитетни учебни заведения като ТУ-Варна способстват за създаването на конкурентни кадри за икономиката.

Кметът получи подарък икона на Св. Йоан Кръстител.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close