Да погалиш бързолет! Уникално преживяване по време на Щастливо еко училище “Свят непознат” в зоопарка на Варна (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Уникалната възможност да погалят бързолет, приютен в Спасителния център за диви животни на варненския зоопарк, имаха малчуганите, посетили третия урок на Щастливо еко училище “Свят непознат”, който се проведе вчера във Варна.

Д-р Михаил Василев, ветеринарен лекар, запозна децата с работата на центъра и предизвика истинска еуфория с изненадата, която беше подготвил за децата. Когато младият лекар отвори кутията, която беше донесъл за своята беседа, всички впериха поглед в малкия пернат сладур, който се оказа бързолет. Любопитен е фактът, че птиченцето, което много напомня на драконче от любим анимационен филм, може да лети много на високо две години без да спира, като се храни и спи във въздуха.

Видео: СайтЪТ

Д-р Василев даде полезни съвети на малчуганите как е най-добре да подходят, ако открият паднало от гнездото птиченце и защо не трябва посетителите в зоопарка да хранят животните и да бъркат през мрежите на клетките.

Децата се запознаха и с чаровния послушко Начо, гостенче от Лъки Хънт. Те научиха от Царина как трябва да подходят при първа среща с непознато кученце и колко е хубаво да даряваме с обич и грижа не само домашните, но и уличните животни.

Отново много песни, танци, гатанки и игри, весело градинарство и еко работилнички забавляваха посетителите по време на третия урок от Щастливото еко училище. Кака Роси, кака Стаси, кака Деси и бате Митко не оставиха никой да скучае за миг.

Вярно ли е , че калинките носят щастие и късмет и откъде идва това поверие? Какво не знаем за любимите малки бръмръбчета на точки? Интересни факти за сладките буболечета бяха представени по време на третият урок. Ето и част от тях:

Дpeвнитe вяpвaли, чe cpeщитe c oпpeдeлeни живoтни мoгaт дa бъдaт пpeдвecтници нa вaжни cъбития. Toвa ca знaци, ĸoитo тpябвa дa ce paзбepaт – тe мoгaт дa пpeдyпpeдят ĸaĸтo зa oпacнocт, тaĸa и зa нeoчaĸвaнa paдocт, ĸoятo щe нaвлeзe в живoтa ви.

Aĸo ви ĸaцнe ĸaлинĸa пo тялoтo или близo дo вac, oпpeдeлeнo ви чaĸa нeщo мнoгo дoбpo, paдocтнo и пpиятнo. Toвa мъничe e cимвoл нa ĸъcмeт, ycпex, изoбилиe. Toвa e cимвoл нa пoбeдaтa нa cвeтлинaтa нaд мpaĸa, вaшaтa личнa мaлĸa пoбeдa нaд нecгoди и пpoблeми.

Πpocтo тaĸa ĸaлинĸитe нe дoлитaт, тe идвaт пpи чoвeĸa, нa ĸoгoтo Bиcшитe cили „нaмигвaт“, нacъpчaвaйĸи гo и нacтpoйвaйĸи гo зa ĸъcмeт.

Toвa e нaпoмнянe, чe въпpeĸи вpeмeннитe пpoблeми, ви oчaĸвa пpeĸpacнo бъдeщe, тpябвa caмo дa пpeминeтe дocтoйнo пpeз вpeмeннитe нecгoди.

Калинките са всеобщи любимци. Децата ги обожават, момичетата гадаят за жениха си чрез тях, а повечето градинари ги приветстват в градините си. Малките бръмбарчета са на почит при много народи. Някъде калинката се cмята за същество, изпратено от Богородица.

А да посегнеш на калинка се счита за лоша поличба. Според скандинавските поверия, тя е едно от свещените животни на скандинавската богиня на любовта и плодородието – Фрея, и би трябвало да пази децата и да лекува от болести. Запознайте се с 10 любопитни факта за тези почитани бръмбарчета.

В света има около 5000 различни вида калинки. Те се различават главно по своите цветове и точки – има 2-точкова, 10-точкова, 14-точкова и даже 24-точкова. Най-популярните и често срещани са тези с лъскавото, червено тяло със седем черни точки.

Броят, формата и разположението на точките се определят от това какъв вид е калинката и се оформят още докато насекомото излиза от своята какавида. Има видове, които са жълти с черни точки, и такива, които са черни с червени точки.

Размерите им варират от четири до десет милиметра. Те имат продълговато, овално или кръгло тяло със силно изпъкнал гръб. Повърхността на някои видове от тези насекоми е покрита с тънки косми. Тялото се състои от малка глава, гръден кош, корем и крила с елитра. В допълнение, всеки индивид има три чифта крака.

Представителите на почти всички видове се считат за хищници. В основата на хранителния им режим са акарите и листните въшки. Но не пренебрегват и ларвите на други насекоми, яйца от пеперуди и малки гъсеници. В природата съществуват и видове, които се хранят изключително с растения, цветя, листа, цветен прашец и дори гъбен мицел.

Калинките също са и канибали. Ако храната е оскъдна, те прибягват към канибализъм – гладна калинка, без да се колебае би изяла своя себеподобна, за да оцелее.

Калинките имат добра защита срещу повечето си врагове. Червено-черната им окраска предупреждава хищниците, че ще съжалят, ако ги опитат. Когато птица или друго животно се опита да я нападне, калинката отделя от ставите на краката си капчици отровна кръв. В нея се съдържа кантаридин.

Тази отровна, неприятно миришеща жълта течност обезсърчава птици и други потенциални врагове. Нападателят вкусва горчивата кръв и изплюва калинката. Хищниците се научават да тълкуват червено-черната окраска на крилата, като послание да стоят по-далеч.

Най-високата скорост, която може да развие калинката, е 24 километра в час. Броят на размаха на крилата ѝ може да достигне до завидните 85 в секунда. Тя може да прелети без почивка разстояние от 120 километра със скоростта на галопиращ кон.

Червената буболечка може да се задържи във въздуха в продължение на два часа и да достигне до доста голяма височина – 1200 метра.

Интересен е и начинът, по който калинката прибира крилата си след полет. Това бръмбарче грижливо сгъва своите нежни крила под червено-черните си надкрилия (елитри), когато кацне. Насекомото прави сложна поредица от движения, наподобяващи сгъване на оригами, за да скрие крилата си.

Крилата ѝ са едновременно достатъчно силни, за да поддържат полета, и същевременно толкова гъвкави. Формата на жилките по крилата ѝ позволяват да се свиват като ролетка, правейки ги твърди, но сгъваеми.

През 1999 година американската космическа агенция НАСА изпраща в Космоса 4 калинки и листни въшки, за да тестват тяхното поведение в безвъздушното пространство. Калинките, които били на борда, нарекли с имената на четиримата от групата на Beatles – Джон, Пол, Ринго и Джордж.

Всички те оцелели по време на космическия полет, като дори и в несвойствената за тях микрогравитационна среда се хранели с листните въшки.

Повече за инициативата на СНЦ “Маджик Стрийт”, подкрепена от дирекция “Образование и младежки дейности” и с партньорството на зоопарк Варна, може да откриете на страницата на сдружението във фейсбук – Маджик Стрийт Варна!

Очакваме ви отново на 16 юни, от 10.00 до 13.00 часа на полянката в зоопарк Варна, за да научите повече от нашите интересни “учители” по любов към природата и да се забавляваме заедно!

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close