Анелия и Петя: За да успееш в системата на МВР трябва да си честен и добър човек, упорит и всеотдаен!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Проект „Искам да съм като теб” Ви среща с две очарователни дами, намерили реализация в мъжка професия. Как се чувстват в системата на МВР, споделят Петя Асенова и Анелия Станкова.

Петя Асенова е инспектор в сектор „Пътна полиция” към ОД МВР Варна. Петя споделя, че професията „полицай” не е сбъднатата й детска мечта.

„По-скоро исках да работя за държавата си и за общността, в която живея. Исках да уча право и след като го завърших се ориентирах към наказателното право. Започнах работа като разследващ полицай в МВР през 2011 г., където работех в продължение на 6 години. От 3 години работя в сектор „Пътна полиция” като инспектор в групата по пътен контрол. Занимавам се основно с безопасност на движението и пътнотранспортни произшествия”, разказва за себе си Петя.

Тя споделя, че има типично женски качества, които й помагат в тази трудна мъжка професия.

„Упоритостта ни помага на нас жените да оцелеем, да се докажем в професия като тази и да се чувстваме доволни от това, което правим. Работата с мъже е трудна и трябва да се докажеш, за да ти имат доверие”, коментира Петя.

„Работата ни е много динамична, нормативната база се променя и се налага да четем много и да мислим, за да се справяме с всеки един казус. Това, което ни мотивира и ни задържа в тазпрофесия, е усмивката на хората, на които сме помогнали, изреченото искрено „Благодаря!”, това, да знаеш, че си спасил някого, че си помогнал на човек в беда. Благодарността на хората ни кара да сме щастливи с работата си. Към тези, които са решили да изберат нашата професия искам да кажа, че да си полицай не е само да си облечеш униформата и да излезеш на пътя. Това е дълг, отговорност и упоритост. 10 години тази работа ме прави наистина щастлива. Пожелавам на всички да са щастливи с това, което ще работят, независимо в каква сфера ще се развиват!”, пожела Петя.

Анелия Станкова е инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към ОД МВР Варна, т.е. тя отговаря за детската престъпност в област Варна.

Анелия е машинен инженер по образование. Работила е като учител в Механотехникума във Варна. Междувременно завършва специалност „Педагогика” в СУ „Климент Охридски” и работи предимно със завършващи ученици, при които най-често възникват някакви проблеми.

Явява се на конкурс за инспектор в Детска педагогическа стая през 1997 г.

„Явих се на този конкурс и го спечелих, защото бях наясно с психиката на тези подрастващи младежи и като учител, който добре ги познава, можех евентуално да помагам, работейки в системата на МВР. Знаех как да разпозная проблемното поведение и как да помогна не само на децата, но и на родителите, които често не забелязват навреме нетипичното поведение. От 23 години съм в системата на МВР. Трудно е за жена в МВР, но когато си амбициран и си в състояние да помогнеш, оставаш удовлетворен. Много са случаите, в които сме завръщали деца от лошия пъти тези деца днес са успешно реализирани личности. За жалост, не са малко и тези, на които не успяхме да помогнем и те продължиха по лошия път към затворите. Важен е онзи кръг, в който трябва всички да помагаме – родители, училище, общество и ние в полицията.

За съжаление децата, които попадат днес при нас, са много по-различни от тези преди 20 години. Ако тогава възрастовата граница беше 16-18 години, сега се налага да работим с деца с противообществени прояви на по 10-12 години, които дори не осъзнават, че са направили нещо лошо. Някога се занимавахме с дребни кражби и хулигански прояви, докато сега имаме далеч по-тежки престъпления, имаме грабежи, блудствени действия и дори убийства, извършени от малолетни и непълнолетни”, разказва Анелия.

Тя препоръчва на младите хора да осъзнаят кога е добре за тях да кажат: „Не, не ми е добре с теб, не ми е добре тук, не ми е добре да правя това!”, вместо да се опитват да подражават, за да бъдат героите на деня.

„По-добре вместо да се опитат да блеснат с нещо лошо, за да се почувстват велики, е да останат настрани от нещо, за което осъзнават, че не е добро. Важно е да запазят мира в себе си, спокойствието и перспективата за живот и по-добро бъдеще. Тъй като деца, които до 18 години са извършили престъпления влизат под санкциите на Закона за борба с малолетни и непълнолетни и търпят възпитателни мерки по този закон. А когато едно дете получи възпитателна мярка, то влиза в регистрите на ДПС ”, обясни специалистът.

Анелия е категорична, че за да си полицай, трябва да си изключително честен човек, който във всеки един момент мисли как да помогне, дори ако трябва да пренебрегне себе си и близките си.

Какво още споделят Петя и Анелия, вижте във видеото!

Проект „Искам да съм като теб” се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close