Галина Стефанова, преподавател в ПГТМД: Предизвикателство за съвременните дизайнери са интелигентните платове

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Галина Стефанова работи в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн от 1989г. Споделя, че почти целият й професионален опит е посветен на училището. Занимава се с дизайн, конструиране и моделиране на облекло. Специалността, в която преподава, е търсена и предпочитана от младите хора, сподели г-жа Стефанова пред кореспондента на YouthStreet Дилек Хюсеин – ученичка от ПГТМД, специалност „Моден дизайн“.

„Тази специалност е изключително широка. По принцип думата дизайн, за която говорим, има много широки приложения. Ако кажем инженерен дизайн, в себе си той включва проектирането на всички модни предмети около нас. Може да проектираме обувки, може да проектираме облекла, може да проектираме инструменти и пособия, които са около нас. Нашето училище обаче се занимава с проектиране именно на модните облекла. Полагам усилия да предам вдъхновението на моите ученици така, че да дадат най-доброто от себе си в това, с което се занимават.

Трябва да сме наясно, че новостите в модата ги създават не само моделиерите, а и хората, които се занимават с модния текстил. Именно текстилът е този, който прави дрехата, защото една дреха по една и съща кройка изработена от различен плат, изглежда по различен начин. Една от най-интересните теми, с които запознавам моите ученици, това са интелигентните платове. Те са истинско предизвикателство за съвременните дизайнери.

Това са материали, които са със специално предназначение. Тези материи могат да ухаят по определен начин, ако човек се изпоти. И затова в бъдеще вероятно от такива материи ще се изработват детски дрешки. Тези материи отразяват температурата на тялото и действително са нещо изключително интересно“, сподели Галина Стефанова.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close