В 2240 училища ще бъдат изградени STEM центрове

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

2240 училищни STEM кабинета ще бъдат изградени в цялата страна със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е заложено в проекта „STEM центрове и иновации“, чийто напредък беше представен от заместник-министъра на образованието и науката Надя Младенова и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в присъствието на Селин Гауер, генерален директор и ръководител Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. Тримата посетиха Националния STEM център в София, където се запознаха с част от разработките на ученици и техните ръководители.

„Инвестициите са насочени както към модернизиране на сградите, така и към изграждане на STEM центрове във всяко училище.  Ще има средства и за най-малкото населено място, за най-малкото училище, за най-малкото село в страната”, обясни Надя Младенова. “Мисля, че тези две инвестиции се допълват прекрасно, за да можем след няколко години да достигнем такова ниво на дигитализация и модернизиране на нашата образователна система, каквото ни се иска да видим“, добави зам.-министърът на образованието и науката.

„Целта на този проект е да зададем нова основа на българското образование във всички български училища както за учениците, така и за учителите“, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.  По думите му така страната ни ще използва потенциала си и ще имаме възможност да бъдем на световно ниво в науката и изследванията. „Ще можем да имаме учени, които са уважавани в целия свят. Надяваме се да имаме и бъдещи нобелови лауреати“, посочи Атанас Пеканов.

„Беше изключително вълнуващо да видим как наистина може Планът за възстановяване и устойчивост да приближи науката до децата, така че студентите и учениците да могат да се учат практически в нови лаборатории“, коментира Селин Гауер.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close