В симулация: Студенти по право пратиха в затвора за 10 години момиче, опитало да убие съперничка заради момче

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Първокурсници от специалност “Право“ на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър“ постановиха 10-годишна ефективна присъда в симулиран наказателен процес за опит за убийство, съобщиха от пресслужбата на съда.

Делото беше представено в Деня на отворените врати, организиран от Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна. Бъдещите юристи влязоха в ролите на тричленен съдебен състав, прокурор, свидетели, вещи лица и адвокати. Те бяха посрещнати от ръководителите на Окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура – Варна – съдия Марин Маринов и прокурор Радослав Лазаров.

Процесът беше подготвен под ръководството на съдия Яна Панева от Наказателното отделение на съда.

Студентският съдебен състав изслуша страните по делото, за да прецени всички обстоятелства, при които е било извършено престъплението – в дискотека момиче намушква с нож друго, след като между тях избухва скандал заради момче. В хода на съдебните прения, прокурорът предложи наказание под предвидения минимум от 10 години – 7 години, заради чистото съдебно минало на подсъдимата и младата й възраст. На противоположното мнение беше адвокатът на подсъдимата, който поиска преквалификация на обвинението, посочвайки че престъплението е извършено в условията на силно раздразнение. Заради множеството смекчаващи вината й обстоятелства, той предложи условно наказание от 10 месеца затвор.

След като студентският съдебен състав се оттегли на тайно съвещание, обяви присъдата си – 10 години “лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Уважен беше и гражданския иск за претърпени неимуществени вреди на пострадалата, нанесени вследствие на престъплението в размер на 30 хиляди лева.

На участниците в симулирания процес бяха връчени грамоти  и екземпляр от действащата Конституция.

След това съдебните администратори на двете институции – домакини, запознаха студентите със спецификата на специализираната администрация и ги запознаха с различните съдебни служби.

Денят на отворените врати в Окръжен съд – Варна премина под мотото “Съдебната власт отблизо“ и беше посветен на Деня на Българската конституция – 16 април.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close