Във Варна отличиха най-добрите млади фолклорни дарования на България

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Най-добрите млади фолклорни дарования на България бяха отличени на тържествена церемония, провела се в рамките на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”.

Конкурсът завладя морската столица от 24 до 26 март и събра на сцените на Радио Варна и Младежки дом повече от 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.

Многоуважаемото жури, председателствано от Димитър Христов – диригент на народен оркестър при Българското национално радио и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, изгледа и оцени изпълненията на участниците. В оценяването му помагаха изтъкнатите професионалисти, композитори, аранжори, солисти и преподаватели –  Ангел Добрев, Костадин Генчев, Ваня Монева, Евелина Христова и Гергана Костадинова.

Носители на специалната награда на кмета на гр. Варна станаха хористите от народен хор при НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен.

Специалната награда на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, която по традиция е специално изработена гайда, отиде при Кирил Йорданов от НУИ „Добри Христов“, гр. Варна.

Специалните награди на Националния дворец на децата – мъжка и дамска народна носия отидоха съответно в с. Константиново и гр. Стралджа. Те са за Виктор Атанасов от НЧ „Искра – 1909“ и Йонелия Йовчева от СУ „П. К. Яворов“.

Томас Цакирис от НУИ „Добри Христов“, гр. Варна, стана носител на специалното отличие на Радио Варна. А то е студиен запис.

Журито отличи и музикалните педагози: Силвия Хайдърска и Христинка Василева от Плевен, Румяна Манева от с. Черни Вит и Диян Иванов от Русе.

С „Малка книга за кавалджиите в България“ си тръгна Асен Асенов от с. Черни Вит.

Церемонията уважиха д-р Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна, г-жа Димитричка Ганева, главен експерт в общинската дирекция „Образование и младежки дейности“, г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

Водещ на церемонията бе г-жа Галина Станишева, председател на организационната комисия на конкурса.

Веднага след тържествената част се състоя и голям концерт на лауреатите.

Двадесет и осмото издание на Националния детски фолклорен конкурс се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица.

Конкурсът „Диньо Маринов“ е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца, с изявени дарби.

Протокол с имената на всички отличени ТУК.

Снимки: Емилиян Ялъмов

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close