Военни лекари и киберспециалисти от Морско училище разработват проекти за космическа медицина

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Три космически проекта на студенти и курсанти от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, участват в конкурса на Европейската космическа агенция Student Aerospace Challenge.

Два от отборите от двата университета работят по проблеми на космическата медицина. Техните проекти са фокусирани върху мониторинг и контрол на състоянието на бъдещите космически туристи и оказване на медицинска помощ.

Третият екип от Морско училище ще работи върху киберсигурността на зона за производство и съхранение на гориво за космолети в космическо летище.

И трите отбора изпратиха първите информационни документи, в които описаха целите, задачите и иновативността на своите проекти. Екипите получиха потвърждение за участието си от главния координатор на конкурса – Marie-Christine Bernelin от Student Aerospace Challenge Steering Committee, Direction des Programmes Militaires et Spatiaux, Responsable Programme “Véhicules Spatiaux“.

В европейския конкурс, организиран от European Space Agency, The Astronaute Club Européen, ArianeGroup, DASSAULT AVIATION, the French Air and Space Museum, екипите на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ се представят успешно за четвърта година. Това са единствените български участници в този престижен и труден европейски космически студентски конкурс.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close