Владимир Върбанов, президент на ПСК „Черно море”: Задачата ни е да приобщим към нашето плувно семейство все повече деца!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Плуването е най-великият, красив и здравословен спорт! Желанието ми е да привлечем повече деца, които да тренират в ПСК „Черно море”. Иска ми се ние да бъдем активната страна, а не единствено да чакаме децата да се запишат сами.

Това са първите стъпки, които обмисля да предприеме новият председател на УС на плувния шампион на България Владимир Върбанов.

Визията му за осъществяване на тази мисия е активно използване на социалните мрежи, реклама и презентация на клуба в училищната мрежа във Варна.

„Желанието ми е все повече подрастващи и техните родители да разберат, че плуването е най-великият и красив спорт и същевременно – най-здравословният. Наша задача ще бъде да им покажем товаи да ги приобщим към нашето плувно семейство, което е възпитано около басейна и в сините коридори. През последните години нашият клуб се развиваше много динамично и постигнатите резултати свидетелстват за това. Аз имах вече възможност да благодаря на досегашното ръководство за всеотдайната и безкористна работа. Моята задача ще бъде да задържа настоящото ниво, като, разбира се, надграждаме там, където е необходимо”, категоричен е Върбанов.

Новият президент на хегемона в БГ плуването е завършил  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, специалност „Корабоводене“. Владимир Върбанов е доктор по международно право и международни отношения. Занимава се с частен бизнес. Бил е заместник-министър в Министерството на транспорта и съобщенията. От малък тренира плуване и участва в маратона Галата – Варна. Златен медалист е от държавни първенства по плуване за ветерани.

Върбанов вижда ПСК „Черно море“ за в бъдеще като модерен клуб от западен тип, който няма недостиг на финансови средства. С професионални треньори, които непрекъснато подобряват теоретичната си подготовка и ползват методиките на развитите в плувно отношение държави като САЩ, Австралия, Великобритания, с мотивирани състезатели, за които плуването е начин на живот.

Откровен е, че за него е голяма чест, но същевременно и огромна отговорност да застане начело на най-прославения плувен клуб в България.

„Всеизвестно е, че българското спортно плуване се е зародило в морската ни столица. Любовта на варненци към морето, плажовете и романтиката, постепенно се пренася и към водните спортове, в частност плуването. Преди повече от сто години, през 1923 г., във Варна е учреден Българският народен морски сговор, в чийто устав е записано да се осигурят условия за развитие и поддържане на всички видове морски и речен спорт. Именно поради факта, че първите организирани плувци са били варненци, спортната общественост в нашия град е особено чувствителна на тема постижения в състезателното плуване. Емоционалният заряд за мен е с много висок градус, защото си част от клуб, който през последните години е бил инкубатор за много държавни шампиони и рекордьори”, допълва той.

Според Владимир Върбанов доброто развитие на клуба, особено в последните десетина години, се дължи на богата палитра от фактори.

Отчита, че единият от тях е множеството талантливи, състезатели, които не са пестели сили в тренировките. „На второ място – дължи се и на техните родители, които отделяха голяма част от личното си време да ги водят на басейна като малки, а като по-големи да ги стимулират да не се отказват. Трето – на нашите добре подготвени в професионално отношение и всеотдайни треньори, които създадоха добра организация в клуба и имаха индивидуален подход към всеки отделен плувец. И не на последно място – на финансовата обезпеченост на клуба, което се дължи на нашите спонсори, на които искам да изкажа огромната си благодарност”, обобщава новоизбраният президент на черноморци.

На въпрос как обмисля да работи за развитието на спортната база, която определено не достига на клубовете във Варна, Върбанов потвърждава

общоизвестната истина, че плувните басейни в града са недостатъчни.

„Да не говорим, че през зимата нашите деца тренират на открит басейн при минусови температури, а треньорите подскачат отвън, за да се стоплят”. Според него всичко това трябва да стане достояние до общинските съветници и кмета на Варна, те да вникнат в проблемите на клубовете, да бъдат убедени да заделят средства, първоначално за основен ремонт на материалната база на басейн „Приморски“, а след това и за изграждането на нов такъв.

„Аз лично няма да пожаля сили за това, защото в крайна сметка става въпрос за здравето на нашите деца и приобщаването им към спорта”, категоричен е варненецът.

Президентът на шампионите има надежда, че ПСК „Черно море” ще изпрати свой плувец на предстоящата олимпиада.

„До лятото ще се проведат няколко първенства, които дават квоти за олимпийските игри. Имаме подготвени състезатели, които са със шансове да представят България в Париж. Искрено се надявам там да има поне един плувец на ПСК „Черно море“, защото нашият клуб го заслужава”, вълнува се Върбанов.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close