ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ: Магията на стъклото!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Всеки млад човек има мечти, които иска да реализира! Дали представите му за бъдеща реализация обаче са близки до действителността? Целта на проекта „ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ“ на Сдрежуние „Пресклуб Варна“ и младежкото информационно издание „Youth Street Varna са да отвори вратите на реалното производство, услуги и бизнес.

В този епизод от нашата поредица, заедно с Емо, Никол, Деси и Злати гостуваме на едно изключително интересно място. ИНХОМ е малка семейна фирма, която от 1997г. запазва и развива технология за производство на белославско стъкло. Тя е разположена на 20 км западно от гр. Варна, на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро. Още с влизането се прехласваме по невероятно красивите изделия, разположени в шоурума на фирмата.

След това като малки деца, затаили дъх от любопитство, крачим след една от служителките и технологът на предприятието, които ни въвеждат в чудния свят на стъклото и стъпките за неговото създаване.

След кратката информационна беседа е време за може би най-интересната част от обиколката на музея – демонстрация на живо на изработка на стъклени изделия. Посетителите влизат в цеха с пещите, където, без да се прекъсва ходът на работата, се прави седемминутна демонстрация – изработват се три ръчно духани изделия.

Топлината от пещите нагрети до 1500 – 1800 градуса напомня на посетителите, че макар да изглежда все едно работи с пластилин, майстора духач обработва гореща стъкломаса.

Деси любопитства каква е разликата между обикновените стъклени чаши и кристалните, а вие знаете ли? Знаете ли също така защо вече не се произвеждат традиционните кристални чаши? Емо пък иска да знае има ли наплив от желаещи да работят със стъклото и най-вече младите хора дали проявяват интерес към този специфичен занаят?

Преживяването, което посещението в Музея на стъклото предлага, се различава от всичко изпитано досега. Посетителите се потапят в един напълно нов свят и се срещат от близо с изящното изкуство на стъклопроизводството. Автентичната работна среда засилва изживяването и сред пъстрото многообразие от цветове и форми, стъклото грабва малки и големи.

Музейната част от обиколката включва разходка около стъклена река, разглеждане на уникални произведения на изкуството и влизане в стъклената „пещера“, която оставя посетителите без дъх.

Това е стъкларска пещ, атрактивно приспособена да се надникне в дълбините ѝ, където природните и синтетични материали са укротявали силата си под въздействието на огъня и са се превръщали в спокойна стъкломаса, от която майсторите стъклари са извайвали изделията си.

„ИНХОМ“ и посещението в Музея на стъклото предлага на туристите не само уникалната възможност да наблюдават на живо как се произвеждат стъклени изделия, но и едно неповторимо преживяване – възможността да се почувстват като творци.

Струва си да изпитате това удоволствие на живо, като посетите това уникално място, където може да разгледате и последната българска подводница СЛАВА, която беше откупена от предприятието и превърната в атракция за посетителите.

Този епизод от поредицата ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“.

Творческа обработка и монтаж: Роси и Стаси Станчеви

(Visited 37 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close