“ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ”: Бавно и вкусно, що е то? Ферма за охлюви!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В този епизод на поредицата “ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ” заедно с младежите от Фондация „Радост за нашите деца“ гостуваме на едно уникално място – Фермата за охлюви.

Фермата се намира в Североизточна България, в с. Българево, общ. Каварна, в район, включен в Натура 2000. Именно чистата природа и благоприятните климатични условия правят района на село Българево идеалното място за отглеждане на охлюви в екологично чиста среда.

“Идеята се роди съвсем случайно след като попаднахме на една интересна статия в интернет за отглеждането на охлюви като бизнес. Статията провокира любопитството ни и така се зароди нашата любов към охлювите, която продължава и до днес.

Оттогава не вярваме в случайности…

Колкото повече научавахме, толкова повече се увличахме и неусетно се оказахме на път за Франция, за да взаимстваме опит и умения от професионалистите в областта. Година след това, решихме да се впуснем в предизвикателството и така вече повече от 10 години пътуваме в необятния свят на охлювите.

„ЕКО – ТЕЛУС” – избрахме това съчетание от две думи – „Еко” като символ на екологично чист и „Телус”, което е името на древна богиня (майката Земя), водени от уверението си, че природните дадености в района са най-подходящите за целта и са предпоставка за екологично чисти продукти”, споделят домакините на нашето приключение.

Струва си да съпреживеете тази среща, защото ще научите невероятни неща за най-бавното и спокойно животно – охлювът, който, за негово нещастие, се оказа и вкусен деликатес.

Поредицата „Виж как се прави“ се реализира като младжка инициатива с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Видеозаснемане: Никол Кръстева

Творческа обработка и монтаж: Роси и Стаси Станчеви

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close