Варненци обраха отличията на Кулинарна купа на България 2022

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За пореден път студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт впечатлиха професионалното жури на Национална кулинарна купа на България. Възпитаниците на варненската школа грабнаха първи места в категориите “Най-добър кулинарен отбор“ и  “Телешко” за купата на “Перфекто”. Tазгодишното издание на състезанието се проведе от 18-ти до 20-ти април в Интер Експо Център в София и в него се включиха над 100 кулинари от кулинарни академии и професионални готвачи.

Първо място в категория “Най-добър кулинарен отбор“ категорично заслужиха студентите в специалност “Гастрономия и кулинарни изкуства” от Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Красимир Баналиев, Иван Сарамандов и Ивайло Гасеров с треньор шеф Калоян Колев. Те впечатлиха журито в първи кръг с интерпретация на агнешка чорба за предястие. Основното ястие, което представиха бе пълнен пъдпъдък су-вид с гъши дроб и шамфъстък, гарниран с тарт от цвекло и черен чесън, еспума от цвекло, руло от морков, пълнен с пюре от грах и фенел, глазиран бейби морков с черен пролетен трюфел и сос Жу с 20-годишно бренди от резиденция Евксиноград. А за десерт – класическо суфле с кули от ягода, зелен пипер и лайм, сладолед от “Шартрьоз“ и мариновани ягоди със сок от бъз. Във втори кръг отборът на Висше училище по мениджмънт отново доказа, че е най-добър и се справи с предизвикателството “Черна кутия“ със задължителни продукти за предястие – стриди и краставица, за основно – свинско контрафиле и пащърнак, за десерт – бял шоколад, ягоди и фюлетин. Варненци отвяха конкуренцията с над 500 точки преднина пред класиралите се на второ място.

В категория “Телешко” купата на “Перфекто” отнесе Андония Филумена Цървенкова от I курс в специалност “Гастрономия и кулинарни изкуства” с треньор шеф Хю Бутен.

Тя впечатли журито със запечено телешко бон филе, придружено от скариди су-вид,  сос от редуциран патешки бульон и смръчкула, еспума от картофи, сотирани гъби смръчкула в  компанията на бланширани аспержи в бульон от скариди, пяна от скариди, пудри от спанак и гъби.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Основен организатор на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Традиционно кулинарите на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт обират овациите и купите на журито всяка година.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close