Варненски ученици за четвърта поредна година ще участват в международен майсторски клас на ЦЕРН в България!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През 2023 г. варненски ученици за четвърта поредна година са поканени да участват в международен майсторски клас на ЦЕРН в България, съобщиха от НАОП “Николай Коперник”. Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, София Тех Парк, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG.

Това е ден за научни изследвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН във Варна учениците ще извършват измервания по данни на експериментите CMS .

След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора и обяснения за методиката на изследванията от гл.ас д-р Румяна Хаджийска от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, учениците ще направят сами оценката на данните от експериментите на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Тази година майсторските класове на ЦЕРН бяха открити на 24.02.2023 г. от 16:00 в София Тех Парк с лекциите на проф. Леандър Литов на тема “Физика на частиците” и “Въведение в ЦЕРН” от инж. Зорница Захариева.

Майсторският клас във Варна ще започне на 22 март от 10 ч. в НАОП”Николай Коперник”. Начало на видеоконференцията с ЦЕРН е в 17:00ч. 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close