Варненски ученик на път да стане най-младият катерач, изкачил Централната стена

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Михаил Рафаилов е една от най-младите и обещаващи надежди на българското катерене. Едва на девет, Михаил вече е познат сред катерачите в България – носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България. Дори и малък, като всеки катерач и той се стреми към все по-големи предизвикателства и постижения. Следващата цел, която си е поставил е Централната стена край Враца, висока близо 400 метра, съобщава Радио Варна.

За първи път Централната стена е изкачена през 1961 година. Това е един от най-високите и красиви турове за традиционно катерене в България и на Балканския полуостров, описва го бащата на Мишо – Росен Рафаилов, който два пъти е преминавал по маршрута.

Ако деветгодишният Мишо успее да преодолее тези 380 метра, ще стане най-младият български катерач, изкачил Централната стена.

При една от последните тренировки точно на стената в залата, Мишо катери 400 метра вертикално за по-малко от час и половина. И поставя своеобразен рекорд за най-много изкачвания на стената на клуба, в който тренира.

Реалният опит за рекорд с изкачването на Централната стена обаче, ще продългжи между 8 и 10 часа, според думите на Росен Рафаилов.

Другата седмица екипът, ще бъде на лагер. Рекордът не е самоцел и ще се чака подходящо време, за да бъде поставен. Няма да се рискува излишно. Иначе опитът ще бъде сниман и е обвързан и с благотворителност.

За Мишо и останалите варненски алпинисти катеренето е много повече от екстремно приключение, то е създаване на верни приятели, изграждане на доверие, връзка, принадлежност и ценностна система.

Всеки който се докосне до това, става част от културата наречена катерене, научава какво има истинска стойност и припознава ценностите на тази общност като своя вътрешна мотивация, разбиране за света и начин на живот.

Вярвайки в тази култура и ценности като доверие, любов, уважение и почитане на хората и природата и стремейки се да възпитават това сред все повече деца, варненският клуб по спортно и скално катерене Варнаклайминг, част от който е и Мишо, са посветили планираното изкачване на Централна стена на благородната кауза да направят катеренето във Варна по-достъпно за всички деца и младежи. Желанието им е чрез това постижение да популяризират този спорт и да привлекат повече хора, които да подкрепят каузата им.

Целта е да се съберат средства, с които да се осигурят безплатни тренировки по катерене за деца и младежи във Варна. Със средствата събрани от дарения ще могат да се покрият разходите за наем на залата и за осигуряване на необходимия инвентар за децата. Времето и усилията, които инструкторите и всички членове на клуба влагат в работата си с децата, е напълно безвъзмездно и посветено на съхранението и развитието на този прекрасен спорт и тази уникална общност.

Предизвикателството за Мишо започна още снощи,  когато той трябваше да изкатери 400 м. по изкуствената стената за катерене в зала Владислав. Освен със себе си и дължината на катеренето той се изправи и срещу всички останали варненски катерачи, които го подкрепят и мотивират, като катерят успоредно с него.

Достъпът до залата за катерене е свободен за всички, които искат да се насладят на това изкатерване, което обещава да е наистина вълнуващо.

Всички стискат палци на Мишо да успее да стане най-малкият катерач, изкачил една от най-високети скални стени в България.

Катерене, музика и любов към книгите – неочаквано добра комбинация за едно малко и талантливо момче от Варна.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close