Варненският талант Катрин Исмаилова: Хандбалът е магия, несравнима емоция

Катрин: Хандбалът е магия
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Хандбалът е магия, несравнима емоция. Не мога без нея. Това споделя младата надежда на хандбалния клуб „Хера – Варна“ Катрин Исмаилова. На 21 юли тя ще навърши 14 г., но вече облича екипа на 16-годишните. Капитан е на отбора на девойките младша възраст, а на поредния турнир от държавното първенство в зона „Черно море“ през януари заби 5 гола за разгромната победа на своите с 20:5 срещу „Мартен“ (Рс).

Според треньорите Димка Предьова и Гергана Ефтимова, Катрин е един от скъпоценните бисери в огърлицата от таланти на варненския клуб. „Тя е надарена със завидна бързина. Отличава се с много мисъл, има добър поглед върху играта, притежава и хубава стрелба. За малкото време, откакто сме заедно, е научила доста. Радостно е това, че нищо не я притеснява. Родена е да бъде лидер“, казва Предьова. Като прибавим това и спортния хъс, който явно е вродена дарба у Катрин, няма защо да се чудим на какво се дължи добрата игра на това слънчево момиче.

„Най-много ме радва, когато на терена правим с моите съотборнички така, че нещата се получават. Това ми носи и удоволствие, и удовлетвореност от играта“, откровеничи Исмаилова. Тя играе на поста разпределител и е наясно, че това е възловата позиция в хандбала. Плеймейкърът ръководи играта, дава замисъла и реализацията на атаката. „Пробвам се и на гарда, където също мисля, че се справям добре. Нашите треньорки ни учат, че ако искаме да успеем в този спорт, трябва да сме готови да влезем на всеки пост. Към това се стремя и аз“, казва Катрин.

Тя тръгва в хандбала от училищния отбор на „Захари Стоянов“, където я забелязва треньорът Малин Николов. С него се свързва президентът на „Хера – Варна“ Николинка Янкова, която привлича няколко момичета в клуба. Катрин е с новия си тим повече от година, но пък това е доста кратък период за нелек спорт като хандбала.

На световното първенство през януари за мъже Катрин е имала своя фаворит – отбора на Франция. „Харесвам ги повече като стил на игра. Във финала Дания спечелиха според мен с изненади в крайната фаза на атаката. При тях един играч тръгва за стрелба и в последния момент подава на друг, който реализира“, коментира Исмаилова.

Въпреки интереса си в хандбала Катрин не е загърбила училището. Справя се добре с учението, а любимият й предмет е биология. Все пак ако трябва да избира, би направила своя избор в полза на спорта. Не крие, че мечтае да играе в силен представителен женски отбор на Варна, а по-късно и в националния. „Лично мен най-много ме радва, когато се подкрепяме една друга по време на игра. Това е най-важното в спорта. Ако на един не му върви играта, да бъде окуражен“, откровеничи Исмаилова.

Бъдещето е пред нея, стига да е все така постоянна и амбицирана в подготовката, категорични са Предьова и Ефтимова.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close