Брилянтен кулинарен екип от шеф-инструктори и студенти от Варна покори Солун

Кулинарни студенти от Варна покориха Солун
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В периода 17-20 февруари 2023 шеф-инструктори и студенти на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт взеха участие в 12-тото Международно кулинарно състезание на Южна Европа, което се проведе в град Солун, Гърция.

Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS).

В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция, Сърбия, Турция, Кипър и Северна Македония, нашите кулинари завладяха жури и публика и грабнаха медали във всички категории, в които участваха. Нещо повече, купата „Млад готвач на годината 2023“ също отпътува за Варна, за  да украси витрината с постижения на Института.

Безспорен победител с три златни медала бе Александър Александров – студент в 1-ви курс, специалност Гастрономия и кулинарни изкуства. Участникът в 7-ми сезон на „MasterChef” – България безкомпромисно надви конкуренцията в категориите „Вегетарианско ястие“, „Устойчива морска храна“ и „Птиче месо“ и заслужено спечели титлата „Млад готвач на годината 2023“.

В първата категория Алекс впечатли международното жури с ястието си „The duck nest” (Патешкото гнездо) – патешко яйце су вид, „пръст“ от ръжен хляб, пържени зеленчуци, мус от сирене и глазирани аспержи. В категория „Устойчива морска храна“ младият шеф готвач представи „The sea breeze catch” (В прегръдката на морския бриз) – мозайка от лаврак с поширан копър, червена леща, салата от пресен копър, чипс от рибена кожа, лимоново велуте и зелено олио. „Черешката“ на представянето му бе ястието „Quail variations“ (Вариации на пъдпъдък), а именно пъдпъдък с еспума от ерусалимски артишок, крокет, сос „Жу“, равиоли от целина и туил от ерусалимски артишок.

Със сребърен медал се отличи шеф-инструктор Калоян Колев, който взе участие в категория „Ресторантски десерт“ с кейк с орехи и липов мед , панакота с лавандулов мед и лавандула, бисквита с липов мед , еспума с вкус на орехи и лавандулов мед, пукаща захар и крем и желе от облепиха. Основен акцент в десерта бе българския мед, а концепция цели да насочи вниманието към по-широката употреба на този уникален и полезен продукт, както и към темите за стимулиране на производството на мед и защита на пчелите, които са изключително важни за околната среда.

В отборното състезание студентите Андония Филумена Цървенкова, Димитър Пасков и Любомир Митев „изиграха“ брилянтно съчетание в три действия, а концепцията им бе отражение на любовта и грижата към природата. Менюто им включваше предястие „By the Lake” (Покрай езерото) – сушена и пушена дъгова пъстърва с еспума от ерусалимски артишок, сос от кисело мляко, компресирани репички, пресни кълнове и айоли с черен чесън; основно „In the fields” (Сред полето) – агнешко филе с обвивка от спанак и пилешки муслин, редуциран агнешки сос с мента и нар, качамак с трюфел, глазирани с мед моркови, спаначено пюре и сотирани гъби Шимеджи и десерт „In the forest” (В гората) – Дъб от тъмен шоколад с пълнеж кремообразен мус от шоколадов трюфел, ментов мъх, ябълков туил и кули от горски плодове.

Целият екип на Институт по кулинарни изкуства заслужи и специално отличие от Организационния комитет, а именно декоративно брандирано плато, символ на състезанието.

За пореден път студентите и шеф инструкторите впечатлиха не само с качество, вкус и презентация на приготвените ястия, но и с професионализъм, креативност, хигиена в кухнята и най-вече сплотеност и отборен дух, за което получиха адмирациите на организатори, жури и гости на събитието.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close