Арт – център “Арлекин”: Емблема на детско-юношеското театрално изкуство във Варна! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Арт-център Арлекин - Школите на Варна
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” ви срещаме с Арт-център Арлекин, емблема на детско-юношеското театрално изкуство във Варна.

Представянето на Арт-Център АРЛЕКИН е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие”

Школата е създаден през 1998г за работа с деца и младежи на възраст от 4 до 19г, а от 2016г – и с младежи над 19г. Дейността е съсредоточена в сферата на обучението на млади таланти в областта на сценичните изкуства и развитие и популяризиране в страната и чужбина на непреходното българско изпълнителско изкуство.

Арлекин е вече център с респектиращи традиции, който се развива и израства през годините, черпейки жива вода от непресъхващия извор на българското и световно изкуство, с десетки театрални, поетични и мюзикълни заглавия в 25-годишния си репертоар.

“Школата е създадена преди 25 години, поканих една моя приятелка, Адриана Дянкова, и заедно двете решихме да направим първоначално Театър на модата, като постепенно идеята се разшири и ние достигнахме до това да имаме Арт център, в който децата се занимават с актьорско майсторство, пеят, танцуват. Преминахме през доста фази. В момента обучаваме в няколко групи децата на актьорско майсторство, имаме музикален театър и театър за възрастни, в който участват хора с младежки дух.

Идеята ми, когато създавах центъра беше, вместо децата да ходят по улиците безцелно, да се занимават с изкуство и чрез изкуството да станат по-добри, да възпитават различни качества. Целта ни е да приемаме не само деца, които са можещи, а да успеем да събудим в тях желанието да се занимават с творчество. В годините много пъти децата са показвали невероятни заложби, които са били някъде там скътани в душичките им, но не всеки е успявал да ги покаже. Над 1000 са децата, минали през школата, хубавото е, че през последните години те се задържат. Като дойдат от 4-годишни до 19-годишни ги изпращаме. С много любов тези деца сме ги отчували от мънички, както казват бабите.

С какво помага обучението в Арлекин?

Всяко дете, после и възрастен човек, ще има ситуации, в които да застане пред публика или пред камера, да може да комуникира, да ръководи фирма. Това е изключително много помага как да изразиш правилно своите идеи и мисли да достигнат до публика или до подчинени. Много от нашите деца, бивши Арлекини, са много успешни в живота, благодарение на това, че са посещавали театралната школа. Затова призовавам родителите на децата – записвайте ги в театрални школи, без значение дали ще бъде нашата или друга! Това много ще им помогне в бъдеще!”, коментира за Youth Street Varna ръководителят на центъра Таня Гунчева.

Артистичен талант и вокални и танцувални умения – всичко това прави трупата на Арлекин различна и превръща спектаклите и концертите в истинско шоу, емоционално въздействащо със светлини, костюми, музика и пластика.

Младите таланти се обучават от изявени в своята област специалисти във формациите – театър, музикален театър и младежки театър. За обогатяване и разнообразяване на дейността допринася наличието на собствена база на ул. Цимерман 12, както и богат театрален гардероб.

Възпитаниците на Арлекин са прекрасни деца и младежи, които чувстват школата като второ семейство.

Ето какво споделят те:

“В Арт-център Арлекин преоткриваме себе си, създаваме приятелства, промених мисленето, желанията, мечтите. ”

“Започнах любителски, а днес не мога да си представя живота си без школата!”

“Да пристъпиш към Арлекин е голяма промяна в живота и всичко, което учим тук ни помага в училище и живота! “Тук ни учат на дисциплина и постоянство, но и забавно!”

За своята роля в центъра споделя и Георги Георгиев: “Аз съм в ролята на преподавател, но поради възрастта си съм много близко до тях. От една година съм в Арлекин и за мен е важно да им предам опита, който имам и ги изградя като съвкупност от качества, които трябва да има един артист.

Част от енергичния и креативен екип на Арлекин е и актьорът Елиян Аройо.

“Когато започвах като преподавател в школата мислех, че ги уча на театър. След това осъзнах, че имам по-висока мисия от това, защото ни залива дигиталното. Колкото и да е полезно и ни помага, толкова и пречи, когато се премине границата. Много трудно човек мисли сам. Затова моя мисия е да формирам мислещи хора”, споделя актьора.

Арт-център Арлекин е регистриран като културна организация от Министерство на културата на Република България.

Ето и част от прекрасните спектакли във видео епизоди, представени любезно от Арт-център “Арлекин”

Медиен партньор на проекта е независимата информационна медия – СайтЪТ.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close