Александър Савов, СКТМ “Варна 2015”: Тенисът на маса е като шах с топче, развива ума и рефлексите! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя Спортен клуб по тенис на маса “Варна 2015” , създадена и ръководен от неговия председател Александър Савов.

Представянето на  Спортен клуб по тенис на маса “Варна 2015” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

За историята на клуба, това, което развива тенисът на маса и успехите на СКТМ “Варна 2015” разказва председателят на клуба Александър Савов.

Видео: Youth Street Varna

“Клубът е създаден през 2015 година във Варна. Може да се каже, че нещата се случиха случайно. Всички, които участвахме в създаването на клуба, сме тренирали в Спортна зала. Преминахме в нова зала в Мол Варна и там се роди идеята да се учреди нов клуб, тъй като имаше много хора, които не бяха картотекирани, не се състезаваха в никакъв клуб. Наложи се да създадем нов клуб, той много се разрасна, капацитета на залата ни отесня, станахме 60 ветерана, 116 трениращи деца в школата и се наложи да потърсим място, което да менажираме.

През 2021 година наехме помещение в Двете кули, където направихме една от най-модерните зали по тенис на маса в Европа. Поне такива са отзивите на хората, които са идвали тук при нас. Това е супер модерна зала, със супер модерно оборудване, използваме 14 маси на Бътерлфай най-висок клас, подът ни е със специална спортна настилка, което прави залата подходяща за състезания целогодишно от всякакъв ранг”, сподели Александър Савов.

Какво формира като спорт тенисът на маса, всеки ли може да го практикува, има ли възрастови ограничения за най-малките?

“Тенисът на маса е супер сложен спорт, един от трите най-сложни в света. Това, което пише в учебника по тенис на маса, е че има над 30 удара по топката, което в комбинация с посоката, която непрестанно се сменя го прави своеобразен “шах с топче”.

Изисква се много мисъл, много бърза реакция, касае се за части от секундата, в които трябва да се вземат мигновени решения, без време за колебания. Това го прави един много динамичен спорт, който развива качества, нужни и в живота – здрава психика, бързо вземане на решение.

Тук борбата е за всяка точка, това е добър урок за борба в живота, борба за всяко нещо. Спортът учи състезателят да бъде твърд, да не отстъпва, да не се разстройва при загуба на точка, да продължава да се бори. Като цяло нашият девиз е “Продължаваме напред”.

Даже да загубим, за нас загубата е нещо поучително, учим се от загубите, а победите трупат самочувствие.

Това е спорт, който е сред най-достъпните. Той е неконтактен, поради което той не нанася почти никакви травми на състезателите, които го практикуват.

Спортът е подходящ за деца над 5-годишна възраст, тъй като трябва да могат да запазват концентрация. Смея да кажа, че ние вече сме професионалисти в тази област , тъй като 9 години вече развиваме успешно школата, да обучим кадри, които да развиват школата.

Старши треньор в клуба е Виктор Янев, който е завърши Национална спортна академия с профил тенис на маса. С отделни възрастови групи деца работят педагогически кадри. Работим и с групи за високо спортно майсторство.

Мога да уверя родителите, че спортът развива абсолютно всички качества в едно дете като волеви и физически качества. Няма нещо, което да не развива този спорт. Препоръчвам им да опитат и ако хареса на детето, да го запишат, за да тренира активно.

СКТМ “Варна 2015″ се оформи като вторият по класиране клуб във Варна. Имаме доста сериозни постижения. Пет мъжки отбора, които се състезават към Националната федерация по тенис на маса. Имаме три женски отбора. Един от мъжките ни отбори играе висша лига, което е ТОП 8 на България, така че можем да се похвалим с прилични успехи при мъжете, жените и децата. При момиченцата имаме в тройката на България, при момченцата в осмицата. Фокусът ни е върху това да запалим децата по спорта и да им осигурим условия, ако те имат желание да станат най-добрите”, сподели още Александър Савов.

Питаме дали тенисът на маса е предимно мъжки спорт?

“Не е, но на практика се оказва, че повече мъже практикуват този спорт. В световен мащаб, както при тениса на корт, така и при тениса на маса, по-малко са момичетата, но ние правим всичко възможно. Спортът определено е добър и за момичета и жени, създава атлетично и хармонично телосложение, наблюдателност, рефлекси.

Усилията, които полагаме за възпитанието на младите в любов към спорта и ежедневните ни опити да накараме все повече хора да се влюбят в тениса на маса, не са останали незабелязани и това ни стимулира да се опитваме да си вършим работата още по-добре, по-усърдно и с още по-голяма любов!“, допълни Александър Савов.

В залата по време на турнир за мъже, забелязахме и една очарователна дама, която сподели какво я привлича в този спорт и защо го практикува.

“Тенисът на маса е моят любим спорт. Аз съм тук винаги, когато имам свободно време. От дете практикувам тенис. Била съм състезател, не съм спирала никога да играя. Той е такъв спорт, че ми носи изключително удоволствие – емоционален, индивидуален спорт, който дава възможност за самоизява. Формира много ценни физически качества като бързина на реакция, бързина на ракета, ловкост. Не съм спирала да се занимавам със спорт и избрах образование в тази посока, аз съм учител по физическо. Правя открити уроци по тенис на маса, уча децата, той е масов и емоционален, всички деца го обожават. На мен ми е интересно и с мъже и с жени да играя. Предизвикателство е за мен. Няма да спирам да го практикувам!”, сподели Женя Тодорова.


Повече за дейността и постиженията на СКТМ “Варна 2015” може да научите от ТУК:

Collizeone Table Tennis Arena

https://www.facebook.com/collizeonettarena

https://www.facebook.com/sktmvarna2015?locale=bg_BG

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close