Академичният танцов театър на ВСУ “Черноризец Храбър” ще открие церемонията “Студент на годината” в София

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Академичният танцов театър на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” ще открие церемонията по връчване на наградата “Студент на годината” на Националното представителство на студентските съвети, която ще се проведе в навечерието на Националния празник в София. Пред най-добрите студенти на България Академичният танцов театър ще представи селекция шопски танци, които са подготвени специално за церемонията.

“Академичният танцов театър е творческата лаборатория на Варненския свободен университет, в която студентите от специалност “Хореография” реализират своите проекти. Гордост е, че АТТ “Черноризец Храбър” беше селектиран за участие в церемонията “Студент на годината”. Това вдъхновява студентите и ги провокира в техните творчески търсения”, коментира доц. д-р Ивайло Иванов – директор художествено-творческа дейност на университета.

Ден по-късно – на 3 март, студентите от Академичния танцов театър ще представят пред варненската публика концерт-спектакъл “Свободата…”. По традиция събитието се реализира със съдействието на Община Варна и е с вход свободен. Дългоочакваният концерт, който се радва на огромен интерес от публиката, ще започне в 18:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. В програмата ще видим силни и завладяващи дипломни работи на студенти от специалност “Хореография”, посветени на темата за свободата и България. В спектакъла ще участват дългогодишни партньори и приятели на ВСУ “Черноризец Храбър” – представителните танцови ансамбли при Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, детски фолклорен ансамбъл “Българче” при ЦПЛР – Общински детски комплекс Варна, ансамбъл “Българин”, певците Яница Кънева и Дамян Димов.

Тази година Академичният танцов театър отбелязва 25 години от създаването си. В продължение на четвърт век са реализирани множество впечатляващи концерти и спектакли в цялата страна. Театърът е носител на престижни отличия и награди в академичната, културната и образователната сфера. Той категорично защитава целите, заложени от създателите му проф. д.ик.н. Анна Недялкова и проф. Петър Ангелов, да популяризира най-добрите постижения на националната ни хореография в областта на българските сценични танци на фолклорна основа, да осъществява връзка с учебния процес и професионалната сценична практика на студентите от специалност “Хореография”. Под ръководството на водещи преподаватели и професионалисти, в творческата продукция на Академичният танцов театър се отразяват съвременните тенденции в развитието на танцовото изкуство и се стимулира студентското творчество.

Варненският свободен университет е средище, в което изкуството се чувства комфортно. ВСУ “Черноризец Храбър” е културна организация, регистрирана към Министерство на културата от 2010 година. Възпитаниците на университета имат възможност да общуват с велики творци чрез инициативата “Нашите духовни спътници”. Не случайно студентите, завършили в катедра “Изкуства”, имат изключително висока професионална реализация по специалността. Към нея има традиционен интерес и устойчив прием, благодарение на отношението към изкуството, на творческата работилница Академичен танцов театър, на висококвалифицираните преподаватели и отличната база за подготовка”, коментира доц. Иванов.

В бакалавърската специалност “Хореография” на ВСУ “Черноризец Храбър” се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели. В магистърската програма „Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство“, студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата.

Във връзка с 25 годишнината си, Академичният танцов театър подготвя грандиозен фолклорен спектакъл, който ще се проведе на 9 май в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна. В него ще участват Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Професионалният фолклорен ансамбъл “Странджа”, гласът на България Петя Панева и фолклорни ансамбли от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност “Хореография”. Месец по-късно в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се проведе и традиционният годишен концерт с курсови проекти – произведения на студенти.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close